كلية الزراعة

المزيد ...

حول كلية الزراعة

من يعمل بـكلية الزراعة

people
أ. ابراهيم على عمر اعشيبه
كلية الزراعة - جامعة الزيتونة
people
أ. أشرف محمد أحمد أشتيوي
كلية الزراعة - جامعة الزيتونة
people
أ. نوري سالم محمد النعاس
كلية الزراعة - جامعة الزيتونة

المجلات العلمية

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الزراعة

منشورات مختارة

بعض المنشورات التي تم نشرها في كلية الزراعة

دراسة إنبات بذور البطوم الأطلسي وبعض العوامل المؤثره فيها

المستخلص :- أجريت هذه الدراسة في الفترة من خريف 2002 إلى صيف سنة 2003أفرجني داخل صوبة زجاجية مظللة في محطة أبحاث كلية الزراعة بجامعة الفاتح على بذور سبعة طرز محلية من البطوم الأطلسي Pistacia atlantica – Desf .وهي : (الزيتوني ، الخضوري ، الأخضر ، الصهبي ، عين الغراب ، السماني ، الهرماشي) جمعت الثمار من ثلاثة مواقع مختلفة جنوب منطقة ترهونة عند تمام نضجها اعتباراً من أول أكتوبر وكان الهدف من التجربة دراسة تأثير الاختلاف النوعي من حيث الخواص الطبيعية ونسبة الزيت في الثمار وحيوية البذور ، وتأثير معاملة التنضيد البارد ( عند درجة حرارة 2-4 مئوية لمدة تصل إلى 60 يوم ) متبوعاً بالنقع في الماء لمدة 2 ، 4 ، 6 أيام أو النقع في حامض الجبرلين لمدة 24 ساعة في التركيزات تصل إلى 1000 جزء في المليون أو النقع في حامض الكبريتيك المركز حتى 20 دقيقة وتأثير ذلك على كسر سكون بذور طرز البطوم الأطلسي ، اختبرت حيوية البذور قبل إجراء معاملة التنضيد البارد للطرز السبعة حيث تراوحت نسبة الحيوية بين 90-92% وتبين من النتائج أن الطرز السبعة تختلف في الخواص الطبيعية ونسبة الزيت حيث سجل طراز الزيتوني ، الخضوري ، الأخضر ، والصهبي أعلى متوسط في الوزن تراوحت بين (12.43 – 14.51 جرام / 100 ثمرة) وأن أعلى نسبة لطرز الهرماشي ، السماني ، والأخضر وصلت إلى 10.15% . بينت نتائج التحليل الإحصائي نسبة الإنبات ومتوسط أيام الإنبات ونسبة البذور الساكنة ونسبة البذور الميتة وجود فروق معنوية عند مستوى 5% لتدخل العوامل المدروسة ( الأنواع – كسر السكون الفسيولوجي – كسر السكون الميكانيكي ) حيث فصلت متوسطات التداخل وقورنت باختبار دنكن لعزل المتوسطات ، فقد وجد بأن لمعاملات التنضيد البارد تأثير إيجابي على كسر السكون الفسيولوجي للبذور ، وأدت إلى زيادة نسبة الإنبات وتقليل نسبة البذور الساكنة ، وقد اختلفت استجابة الطرز لمعاملات التنضيد المختلفة ، حيث كانت أعلى نسبة إنبات لطرز الزيتوني ، الخضوري ، والأخضر مع معاملة التنضيد لمدة 45 يوم حيث تراوحت نسبة الإنبات 40.15 – 7-49.84% وبمتوسط أيام الإنبات 14.55يوم ، حيث لوحظت علاقة ما بين البذور كبيرة الحجم وارتفاع نسبة إنباتها كما في طرز الزيتوني ، الأخضر ، والخضوري ، أما طرز عين الغراب ، السماني ، والهرماشي فكانت نسبة إنباتها منخفضة بصورة عامة وتحقق أعلى إنبات لهذه الطرز مع معاملة التنضيد لمدة 30 يوم إذ تراوحت نسبة الإنبات ما بين 17.35 حتى 24.05% وبمتوسط أيام الإنبات 17.02يوم . أدت معاملات النقع في الماء لمدة ما بين 2-4 أيام إلى تحسين نسبة الإنبات ما بين 21.74 – 23.39% وبمتوسط أيام الإنبات تراوح من 8.20 – 24.94 يوم للطرز المختلفة . بينما النقع في حامض الجبرلين بتركيز 500 جزء في المليون حسّن من نسبة الإنبات إلى 30.32% وبمتوسط مدة إنبات 13.77يوم . كما أن المعاملة بحامض الكبريتيك لم تحسّن نسبة الإنبات وأدت إلى إتلاف البذور وموت الأجنة نتيجة تسرب الحامض إلى أنسجة البذرة ، وأن نسبة الإنبات انخفضت إلى 1.55% مع النقع بحامض الكبريتيك لمدة 20دقيقة ، تؤكد النتائج السابقة دور السكون الميكانيكي والمتمثل في مقاومة الأغلفة الثمرية الصلبة للأجنة النامية عند الإنبات من جهة ، وجود السكون الفسيولوجي في بذور البطوم من جهة أخرى .
, (7-2006)

THE IMPACT OF TRAINING ON THE EFFICIENCY AND EFFECTIVENESS OF SERVICES AGRICULTURE EXTENSION IN LIBYA

The study aimed to identify the impact of training on the efficiency and effectiveness of agricultural extension in Libya, through the survey of the views of the agricultural Guide and heads of Department of Extension departments. And the Director of the Agricultural Extension Department, in order for the researcher to reach out to the study, the research problem of these The study is closely linked to training and human resource development and to the role of the agricultural Guide in educating and guiding farmers, so this study will help us to learn the impact of training on the efficiency and effectiveness of agricultural extension, the research problem has been shaped in the form of questions as follows: Did you contribute Training and human resources development programmers to increase the efficiency of agricultural extension? The results were that there were significant statistical differences between the training and development of resources of humanity and the upgrading of the efficiency and effectiveness of agricultural extension, is the existing training level commensurate with the objectives and principles of the training process In agricultural extension? So that there were no substantive differences between scientific and practical (applied) concepts with the objectives and principles of the training and human resources development process in the Agricultural Extension section and the Scientific and practical (applied) concepts and methods of training programmers to be implemented in practice. is effective agricultural extension performance effective for agricultural extension, training programmers and human resources development? The relationship between training and human resource development on the one hand and the efficient performance of agricultural extension, on the other, indicating the ineffectiveness of existing agricultural extension, training programmers and human resource development, demonstrating logical results. The researcher tried and made the continuous progress on training on this job you have to explain the training position in terms of ingredients and dealing with Mickey interaction between the following elements could benefit from this to improve the overall training process and to train the labor force in the agricultural sector, in particular, the thesis is also based on Organizational structure that connects scientific research. Key Words: Farmers, agriculture, agricultural extension, training, transfer, adaptation, dissemination and adoption of technology, agriculture development, agricultural guidance programs.
, (8-2018)

Pantelić, D., Momčilović, I., Savić, J., Hfidan, M., Dragićević, I., Vinterhalter, D. (2013) Effect of in vitro culturing on the expression of superoxide dismutase (SOD) in potato. 1 st International Conference on Plant Biology & 20th Symposium of the Se

Potato, Solanum tuberosum, in vitro culture has been broadly used for several decades in the investigation of physiological and molecular mechanisms of abiotic stress responses. Nonetheless, in vitro culturing per se can induce multiple stress responses in microplants. In order to investigate effects of in vitro culturing on po- tato, we examined expression and activity of oxidative stress-related protein- superoxide dismutase (SOD). Both in vitro- and ex vitro-grown plants were maintained in climate controlled room under standard condi- tions (23 + 2°C, 16h photoperiod, light flux 90 umol ms) for 30 days. SDS-PAGE immunoblot analysis of to- tal leaf proteins revealed presence of one MN5OD (23.6 kDa), one FESOD (25.1 kDa) and three Cu/ZNSOD (16.3, 17 and 17.9 kDa) polypeptides in all examined potato cultivars. Ex vitro-grown plants were accumulating high- er amounts of MNSOD and Cu/ZNSODS, while accumulation of FeSOD was detected only in vitro, Our analy- sis of in gel SOD activity combined with native immunobloting revealed presence of one MNSOD, 2-3 FESOD and 5-6 Cu/ZNSOD isoforms in leaves of potato depending on cultivar and growing conditions. Interesting- ly, microplants were showing 1.4-1.8-fold lower total SOD activity compared to ex vitro-grown plants and the major decline in SOD activity in vitro was contributed to Cu/ZnSOD isoforms. In conclusion, the results of our study demonstrate that in vitro culturing modulates expression and activity patterns of all three SOD types in potato leaves. These findings should be considered in usage of both SODS as oxidative stress-marker and plant in vitro culture for stress related investigations. In addition, this is the first report on potato FESOD and Cu/ZNSOD characterization at protein level.
Masoud Mohamed Abdusalam Hfidan, (6-2013)
staff photo

أ. عبدالكريم ابوعجيلة مفتاح المسلاتي

عبدالكريم هو احد اعضاء هيئة التدريس بقسم التربة والمياه بكلية الزراعة. يعمل السيد عبدالكريم بجامعة الزيتونة كـمحاضر منذ وله العديد من المنشورات العلمية في مجال تخصصه